Romans en verhalen

Theo Monkhorst schrijft poëzie, proza en toneel. Hij publiceerde zevenpoëziebundels en losse gedichten in diverse van literaire tijdschriften in Nederland en België.

In 2010 verscheen het toneelstuk ‘King Dik, nar en koning’, dat in een openbare lezing werd gepresenteerd in het Haagse Spuitheater. Zijn monoloog 'Matenliefde' verscheen in 2013 op deze website.

Hij publiceerde zeven romans: ‘Brieven aan mijn liefste’ en ‘Vuil bloed’, 'De paradox van Tinguely', 'Blinde perfectie,  ‘De blijmoedige leugenaar’ en ‘De zegen van weemoed’ (dubbelroman).

De volledige bibliografie

Brieven aan mijn liefste

Novelle in briefvorm, 2005
Lees meer >

Korte teksten

Giaccomo's sterfbed
Lees meer >

Jongetje
Lees meer >

Aantekeningen in de tussentijd
Lees meer >

Een ongepubliceerd pleidooi
In memoriam Gerard Fieret
Lees meer >

youtube-theo

Opinie

Gedichtenbundels

Poging tot benadering
gepubliceerd in 2000
Lees meer >

City of Glass
gepubliceerd in 1960
Lees meer >

De revolutie van kunstmatige intelligentie

The revolution of artificial intelligence

Toen ik voor een bepaalde gelegenheid gevraag werd een gedicht te schrijven over revolutie, was ik bezig mij te verdiepen in het onderwerp kunstmatige intelligentie in verband met een nieuwe roman. Ik kwam tot de conclusie dat kunstmatige intelligentie de kwalificatie revolutie ten volle verdiende. Immers, het is een exponentieel versnellend proces en zal wereldwijd een ingrijpende maatschappelijke invloed hebben.

Het kostte mij moeite woorden te vinden voor de angstaanjagende technologische ontwikkeling. Met name de consequenties van zelflerende autonome robotisering, waardoor breinen kunnen ontstaan die duizenden malen intelligenter zijn dan Einstein, zie ik als mogelijk bedreigend voor de mensheid, omdat het dimensies zijn die wij niet kunnen begrijpen en beheersen. Daarom schreef ik geen traditioneel gedicht maar een poëtisch pamflet, een waarschuwing, geen science fiction.

Ik heb dit pamflet op 19 december 2015 voorgelezen met speciaal voor deze gelegenheid door Kerry Woodward gecomponeerde muziek voor viool en piano. Het pamflet is in het Engels vertaald door Joy Misa. Beide versies staan in pdf hieronder.

When I was asked to write a poem about revolution I thought of artificial intelligence because of its exponentially speed and potentially great influence on mankind. So I wrote what I called an poetic pamphlet. It is translated in the English language by Joy Misa, Dutch poet en singer. Both versions are downloadable in pdf.

pdf_icon pdf_icon
Nederlandse
versie
English
version

 

 

Theo Monkhorst vertelt over ontstaan Revolutie gedicht

 

Vertalingen/ Traductions/ Translations

Informatie

Neem contact met mij op via t.p.monkhorst@monkhorst.nl